Vitaal Platteland

Online werksessie rond verduurzaming landbouw

Weten wat er in andere IBP Vitaal Platteland gebieden gebeurt en daarvan leren? Neem dan de komende weken deel aan onze online werksessies. Op 4 juni a.s. gaan de IBP VP-gebieden rond verduurzaming landbouw, gericht op bodem en water met elkaar in gesprek. Dit zijn de gebieden Drents Plateau, Westerkwartier Groningen, Zuidwestelijke Delta en Heuvelland. Overigens zijn geïnteresseerden uit overige gebieden ook welkom om mee te chatten en discussiëren.

Per online werksessie clusteren we gebieden die je onderling het meest kunt vergelijken. In deze digitale mini-werkplaatsen staan telkens vier gebieden centraal. Betrokkenen uit andere IBP-gebieden kunnen desgewenst meeluisteren. Uiteindelijk komen alle gebieden zo aan bod. Alle IBP-gebieden kunnen op deze manier dus erg makkelijk een kijkje nemen bij elkaar in de keuken!

Programma 4 juni

Op donderdag 4 juni, van 13.00 – 15.15 uur, staan de gebieden rond verduurzaming landbouw, gericht op bodem en water, centraal. Zij gaan in twee rondes in gesprek met elkaar. Van 13.00 – 14.00 staat kennismaking en uitwisseling tussen de vier gebieden centraal. Na een korte pauze zoomen we vanaf 14.15 in op het onderwerp wetgeving en experimenteerruimte en de ervaringen die het Drents Plateau hiermee heeft opgedaan.

U kunt uzelf ook aanmelden voor één van de twee onderdelen (aanmelden: zie de link onderaan dit bericht).

De gespreksagenda voor de kennismaking en uitwisseling tussen de vier gebieden:

  • presentaties (5 min) door elk gebied over de inhoudelijke plannen en voortgang, successen en uitdagingen;
  • vraag en antwoord;
  • met focus op de vraag ‘wat zijn de grootste uitdagingen en hoe kunnen we daarin samen optrekken?’

In deel twee van de ontmoeting, van 14.15 – 15.15 zoomen we in op één van de vragen en uitdagingen die in dit type gebied én daarbuiten speelt: wetgeving en experimenteerruimte. Want hoe pak je dat aan als je tegen knellende wetgeving aanloopt? Hoe gaat het aanvragen van experimenteerruimte in z’n werk en wat levert het op? Twee enthousiaste ondernemers uit het Drents Plateau vertellen over de pilots rond wetgeving en experimenteerruimte waar zij aan deelnemen. Eén van deze pilots gaat over het wintervoorploegen en het eerder scheuren van gras. Alvast meer lezen over deze pilot? Klik hier

Vooraf ontvangt u informatie over de projecten.

Aanmelden voor 4 juni (klik hier)