Vitaal Platteland

De Werkplaats

De Werkplaats Vitaal Platteland is de Community of Practice van het IBP Vitaal Platteland en de komende twee jaar dé plek waar we leren door te doen. Overheden van vijftien gebieden uit Nederland gaan hier in gesprek over hun ervaringen, successen en complexiteiten. Ze werken aan allerhande opgaven in het landelijk gebied en zoeken handvatten voor het vormgeven van het gebiedsproces en vooral voor een sterke en effectieve samenwerking tussen de vier overheden.

Het waarom van de Werkplaats

De Werkplaats stimuleert de 15 kansrijke gebieden om kennis te delen, samen te leren én ervaringen op te doen over het werken als één overheid. In de werkplaats ondersteunen we elkaar bij het vormgeven van gebiedsprocessen en inhoudelijke vraagstukken. En wat we leren, delen we met professionals buiten onze gebieden die aan soortgelijke opgaven werken.

Hoe werkt de werkplaats?

De basis voor de Werkplaats zijn de Werkplaatsbijeenkomsten. Die doen we vier keer per jaar, met een slotbijeenkomst in het voorjaar van 2021. Elke bijeenkomst draait om één thema, en vindt plaats op een locatie die met dat thema samenhangt. Wat voor thema’s zijn dat? We gaan in gesprek over urgente kwesties en wenkende perspectieven, aan de slag in verschillende werkvormen en laten ons inspireren door inhoudelijke sprekers. De rode draad: succesfactoren en belemmeringen voor samenwerking.

Tussen de bijeenkomsten door kunnen de deelnemers en andere leden van de lokale projectteams online bijpraten via de virtuele Werkplaats.

Werkplaats 'Werken als één overheid': schrijf je nu in!

Voormalig Suikerlab, Van Konijnenburgweg 24, Bergen op Zoom

Tijdens de werkplaatsbijeenkomst op 1 oktober 2019 gaan we inzoomen op het werken als één overheid. Dat doen we toepasselijk genoeg in de zuidwestelijke delta: een gebied waar drie provincies nauw moeten samenwerken. Tijdens de bijeenkomst zoeken we samen antwoord op vragen als…

Lees verder

Verslag werkplaats Dynamisch programmeren nu online

  Tijdens de werkplaatsbijeenkomst Dynamisch programmeren op de zuidoostelijke zandgronden is er een enorme hoeveelheid kennis en ervaringen gedeeld. Voor wie er niet bij was, óf wie er wel bij was maar nog eens rustig alle inhoudelijke inzichten wil teruglezen, staat nu het uitgebreide verslag in de Vitaal Platteland-community.
Lees verder

Werkplaats Dynamisch programmeren: pionieren op de zuidoostelijke zandgronden

  ‘De Peelgemeenten zijn ooit ontstaan door te pionieren, arme zandgronden te ontwikkelen. Nu gaan we opnieuw pionieren om het gebied naar een hoger plan te tillen en goed achter te laten.’ De aftrap van Ben Brands, wethouder in Peelgemeente Landerd, zet de toon voor de Werkplaats Dynamisch Programmeren in zijn regio: de zuidoostelijke zandgronden.
Lees verder

Kick-off werkplaats Vitaal Platteland: een terugblik

“Hoe kunnen we beter en effectiever samenwerken tussen overheden in het landelijk gebied?” Die vraag staat centraal in de Werkplaats Vitaal Platteland: een Community of Practice met betrokkenen van gemeenten, provincies, waterschappen en de rijksoverheid. Op 5 februari klonk in Hengelo (Gelderland) het startschot.
Lees verder
Meer berichten