Vitaal Platteland

De Werkplaats

De Werkplaats Vitaal Platteland is de Community of Practice van het IBP Vitaal Platteland en de komende twee jaar dé plek waar we leren door te doen. Overheden van vijftien gebieden uit Nederland gaan hier in gesprek over hun ervaringen, successen en complexiteiten. Ze werken aan allerhande opgaven in het landelijk gebied en zoeken handvatten voor het vormgeven van het gebiedsproces en vooral voor een sterke en effectieve samenwerking tussen de vier overheden.

Het waarom van de Werkplaats

De Werkplaats stimuleert de 15 kansrijke gebieden om kennis te delen, samen te leren én ervaringen op te doen over het werken als één overheid. In de werkplaats ondersteunen we elkaar bij het vormgeven van gebiedsprocessen en inhoudelijke vraagstukken. En wat we leren, delen we met professionals buiten onze gebieden die aan soortgelijke opgaven werken.

Hoe werkt de werkplaats?

De basis voor de Werkplaats zijn de Werkplaatsbijeenkomsten. Die doen we vier keer per jaar, met een slotbijeenkomst in het voorjaar van 2021. Elke bijeenkomst draait om één thema, en vindt plaats op een locatie die met dat thema samenhangt. Wat voor thema’s zijn dat? We gaan in gesprek over urgente kwesties en wenkende perspectieven, aan de slag in verschillende werkvormen en laten ons inspireren door inhoudelijke sprekers. De rode draad: succesfactoren en belemmeringen voor samenwerking.

Tussen de bijeenkomsten door kunnen de deelnemers en andere leden van de lokale projectteams online bijpraten via de virtuele Werkplaats.

De Werkplaatsbijeenkomsten tot zover

LocatieOnderwerpSfeerverslagUitgebreid verslag
AchterhoekKick-offDownload
ZO ZandgrondenDynamisch programmerenLeesDownload
ZW DeltaWerken als één overheidLeesDownload
Aldeboarn – De DeelenSamenwerken met maatschappelijke partnersLeesDownload
Meer berichten