IBP VP programmaondersteuner Tamara Franken was de afgelopen weken in het veld te vinden en blogt over haar ervaringen. Hoe was het om in een tijd waarin corona zich langzaam maar zeker aandiende, gebiedsvideo’s te schieten? 

Ik ben Tamara Franken en sinds maart 2018 de programmaondersteuner van het landelijk programma IBP Vitaal Platteland. De meeste van jullie hebben mijn naam wel een keer onder een mail zien staan. Inmiddels heb ik ook velen van jullie ontmoet tijdens een van onze drukbezochte werkplaatsen. Daar heb ook ik af en toe iets heb kunnen ervaren van de praktijk, tijdens knapzaklunches en korte veldexcursies.

Afgelopen periode ben ik als ware productieassistente (weer wat geleerd) samen met videomaker Martijn van Hese het veld in geweest. We hebben in vier gebieden filmopnames gemaakt. Er moest redelijk ad hoc ingepland worden. We wilden namelijk op onze werkplaatsconferentie op 19 maart starten met een mooie, maar wel kritische compilatiefilm. Met Martijn als razende reporter die het net op ging halen.

We hadden vier mogelijke draaidagen en vier gebieden, dus agenda’s werden vrijgemaakt en ook mensen achter de schermen zijn druk bezig geweest snel een goed verhaal op papier te zetten. Ik wil echt alle betrokkenen nogmaals bedanken voor hun bijdrage en flexibiliteit!

Leren van praktijk

Het was voor mij een leerzame ervaring, want nu stond ook ik, soms erg letterlijk, met mijn voeten in de “klei”. En dan hoor je de verhalen van de verschillende betrokkenen uit hun eigen mond en zie je de gevolgen van dichtbij. Dat is echt heel iets anders dan dat je een gebiedsplan leest in de voorbereiding van een workshop of bespreking. Op papier blijft alles abstract. Bij een daadwerkelijk bezoek aan een gebied merk je, hoeveel je van elkaar kunt leren door gewoon naar elkaars ervaringen te luisteren.

De opnames zijn gemaakt terwijl de eerste coronaperikelen de kop opstaken. Even was het heel spannend of we alle opnamen wel door konden laten gaan. In Brabant werden al maatregelen getroffen. Uiteindelijk is het tot onze opluchting gelukt, al werd net voordat de laatste beelden werden opgenomen bekend dat onze bijeenkomst niet door zou gaan. Een domper dat zeker, maar een begrijpelijk besluit. Gelukkig hadden we al het materiaal en konden de filmpjes gemonteerd worden.

Compilatie van wat er speelt

De compilatiefilm die we voor de bijeenkomst zouden maken was in de vorm waarin hij bedacht was niet meer passend. Martijn heeft hierin meegedacht en er een andere draai aan gegeven. Persoonlijk denk ik dat dit een goed beeld geeft wat er speelt in de gebieden.

Ik zou zeggen kijk zelf maar:

De vier gebiedsfilmpjes houden jullie nog even van ons tegoed. Die delen we de komende periode via de IBP VP nieuwsbrief. Houd je mailbox in de gaten. Hopelijk zien we elkaar weer snel en voor nu #Stayhome#Staysafe#Stayhealthy.