Dealvormen zoals IBP Vitaal Platteland zijn experimentele vormen van besturen. En daarmee dus altijd leerzaam. Maar vindt dat leren al voldoende systematisch plaats? Worden de opgedane lessen ook opgeschaald naar de gangbare bestuurlijke instituties? Die vragen stonden 15 januari centraal tijdens het online seminar ‘Leren samen werken aan opgaven’.

Aanleiding voor het seminar was het eind vorig jaar verschenen essay Leren Institutionaliseren: reflecties bij het leren door de Rijksoverheid in de deal-aanpak. Voor deze gezamenlijke productie interviewden onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) managers van verschillende ‘dealvormen’, opgavegerichte samenwerkingen tussen rijksoverheid, andere overheden en private partijen.

Verslag en video
Organisatoren van het seminar waren het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB). Namens IBP Vitaal Platteland was programmamanager Olga van Kalles uitgenodigd. Zij ging in debat met een aantal managers van andere deals Marc Hameleers (Regio Portefeuille LNV) en Frank Reniers (Agenda Stad). Daarnaast gingen deze drie in gesprek met adjunct-directeur van het NSOB, hoogleraar Martijn van der Steen.

Van het seminar zijn een verslag (klik hier) en een video-opname gemaakt, die je hieronder kunt bekijken.

SEMINAR – Leren samen werken aan opgaven from Wirtz Film & Experience on Vimeo.