U hebt mij wellicht zien meetypen bij één van de werkplaatsbijeenkomst: sinds april dit jaar was ik webredacteur IBP Vitaal Platteland. Tot nu: vanaf deze maand neemt Foka Kempenaar mijn werkzaamheden over. Een mooi moment voor mij om terug te blikken op driekwart jaar van reizen, praten en schrijven voor werkplaatsvitaalplatteland.nl.  

Die periode had een vliegende start: na de kick-off van de fysieke Werkplaatsbijeenkomsten, in de Achterhoek, moest ook de digitale werkplaats zo snel mogelijk uit de grond gestampt. Binnen een paar weken beschikte het IBP Vitaal Platteland – voor zover ik weet als enige Interbestuurlijke Programma – over een eigen website waar alle geïnteresseerden deze ‘professionele expeditie’ kunnen volgen.

En de website blijft zich vullen: dankzij de vele bijeenkomsten – alleen al zes in het afgelopen jaar – de regioreporters van Drenthe tot Limburg (aanmelden kan nog!), de openhartige werkgroepleden én de vele andere evenementen die voor IBP’ers interessant zijn.

Het verkeerde moment

Waarom ik het stokje dan doorgeef? Allereerst vanwege mijn persoonlijke voorkeur: ik wil graag meer tijd besteden aan goede klantcommunicatie, en minder aan vakjournalistiek. Daarnaast schreef ik vaak abstractere stukken dan ik zou willen: ik kon vaak noteren dat we ‘het samen moesten doen’, maar nog niet vaak genoeg hoe. Wat er ook toe leidde dat mijn stukjes veel over bestuur gingen, en nog relatief weinig over het platteland.

Maar: mijn programmateamcollega’s wezen me erop dat ik wat dat betreft precíes op het verkeerde moment uitstap. Het moment waarop het IBP beweegt van praten naar doen – 2020 wordt immers het jaar van uitvoering, van oogsten. Ik blijf de ontwikkelingen dan ook gretig volgen op deze website. Voor nu: iedereen bedankt voor de fijne samenwerking, en heel veel succes met het vervolg van het programma.

Marc van der Geest
Ex-webredacteur IBP Vitaal Platteland